Příprava kávy doma.

Chtěla jsem pro Vás připravit další recenzi kávy každopádně jsem se nakonec rozhodla, že si dáme chvíli pauzu od kaváren a přejdeme do „domácího módu“. Já mám více způsobů, kterými si kávu doma připravuji. Tak mě napadlo, že bychom se o tom mohli tak trochu pobavit. Teda spíše, že bych Vám o přípravě kávy mohla trochu něco napsat. Tak co příprava kávy doma? Jdeme na to? Jaké metody vlastně existují..máte přehled?

Domácí příprava kávy

Příprava kávy v kávovaru

V dnešní době vcelku hodně využívaný, dost možná nejvyužívanější přístroj na přípravu kávy doma. Vybrat si můžete z pákového, automatického nebo kapslového.

Pákový kávovar – vhodný pokud si rádi hrajete s přípravou kávy, nemáte problém s ručním čištěním.

Automatický kávovar – jednoduchý proces přípravy, snadná manipulace, rychlost, zabudovaný kávomlýnek, nahřívání šálků, pár stisků a káva je hotová. To vše jsou výhody. Nevýhodou může být vyšší cena.

Kapslový kávovar – levnější, i když najdete i dražší..výhodou je výběr z mnoha kapslí, jednoduchá příprava kávy a zároveň i údržba. Nevýhodou je, že neucítíte vůni čerstvě namleté kávy a kupování kapslí při veliké spotřebě se může docela dost prodražit.

French press

French press bych řekla je opravdu velmi jednoduchá metoda, jak si připravit kávu. Jedná se o malý a mooooc šikovný přístroj, který vznikl ve Francii (což je ze slovíčka French asi jasné). Slovíčko press pak znamená, že to má co dočinění s tlakem. Krásná konvička s pohyblivým filtrem, díky kterému oddělíte lógr od nápoje.

Jaké že jsou výhody french pressu? Příprava kávy je opravdu jednoduchá, není náročný na mytí a údržbu a nic dalšího už k němu prostě nepotřebujete.

Tip – pro milovníky cold brew, jelikož i tuto chuťovku si v něm můžete přichystat.

Příprava kávy ve french pressu:
1. káva by měla být umleta na hrubo, konzistence asi tak cukru krystal. Pokud by byla namletá příliš najemno, způsobilo by to to, že by lógr mohl projít sítem. A to my nechceme.

2. Cca 70 gramů umleté kávy na litr je doporučené množství. Pokud máte raději slabší kávu, tak si uberte. Kávu zalijeme vodou o teplotě asi 92-96 stupňů. NIKDY nezalívejte hned dovařenou vodou, protože tím kávu spálíte. Tudíž už nebude mít takové aroma ani chuť. Ochudíte tedy akorát sami sebe.

3. Chvíli kávu nechte vylouhovat a po chvíli pořádně promíchejte. Po 3, maximálně 4 minutách pomalu stlačte dolů. A můžete nalévat z french pressu do šálků.

Pro dnešek Vám nebudu dávat tipy na to, jaký french press vybrat. O tom třeba zase příště. Teď se vrhneme na další způsob přípravy kávy doma.

Moka konvička

Moka konvička se skládá ze tří částí, a to spodní nádobky na vodu, sítka na umletou kávu a vrchní část, kde vzniká káva. Moka konvička patří mezi jednu z nejvíce oblíbených alternativních metod, když jde o přípravu kávy doma. Káva je díky přípravě v ní silná. Takže pokud milujete espresso, jste tady správně!

Funguje na principu vysokého tlaku vodní páry. Výhody moka konvičky – silná káva (výhoda, jak pro koho). Také se jedná o přístroj, který není ani nikterak drahý. No a příprava sice není až tak složitá, ale oproti výše zmíněnému french pressu, je o něco těžší. Co je ale opravdu velikou výhodou je to, že kávu v ní můžete nechat delší dobu.

Aeropress

Aeropress je spíše takovou novinkou (2005, Amerika) mezi alternativními metody přípravy kávy, ale i přes to se hodně rychle posouvá k zamilovanosti nás všech. Může se zdát, že je to složité, ale vůbec není. Jedná se o jednoduchou a hlavně RYCHLOU přípravu kávy.

Je dosti podobný french pressu, jelikož funguje na principu stlačení a filtrace. Skládá se ze tří částí, kterými jsou – plastový válec, píst a sítka s filtrem.

Výhody, které aeropress přináší – výborná a výrazná chuť, oproti french pressu (nebývá ani hořká). Není to drahý přístroj. Lehce se udržuje, je téměř nerozbitný (důležité pro nás nemehla) a hlavně je dobře skladný! (Takže parťák na cesty je jasný!) Hlavní výhodou je rychlá příprava kávy.

Příprava kávy v aeropressu – existují dva způsoby, jak si v něm můžete kávu připravit, přiblížím Vám tady ale jen jeden. Přesněji přímo ten, který doporučuje výrobce.

  1. Před přípravou umyjte papírový filtr, aby konečná káva neměla papírovou chuť. Filtr dejte do sítka a to pak na konec plastového válce. Válec dejte na hrnek.
  2. Do válce nasypeme umletou kávu (NA JEMNO)!! Množství cca 15-20 gramů.
  3. Kávu zalijeme horkou vodou (cca 90-95 stupňů) a promícháme – pořádně!
  4. Na válec nasadíme píst a pomalu stlačujeme, káva pak začne vytékat do šálku.

Příprava kávy doma a další metody – ve zkratce.

Dripper – může Vám připomenout hrníček s podšálkem. Jeho výhodou je rychlost, jednoduchost a kvalita kávy. Je levný (dost možná nejlevnější. Filtry se prodávají okolo 100 kusů, okolo 1kč za kus! Musíte si ale dát pozor na velikost, je jich více. Musí odpovídat velikosti vašeho dripperu.

Vacuum pot – u nás se o něm tolik neví, každopádně by bylo dobré toto změnit. Je to v podstatě vakuový kávovar. Má dvě skleněné baňky spojené trubicí. Mezi nimi se nachází ještě filtr. Spodní baňka = voda, horní baňka = smíchává se tam káva a voda.

Chemex – jedná se o upravenou nádobu, která má tvar přesýpacích hodin. Můžete ho zakoupit ve více velikostech, záleží na kolik šálků jej chcete.

Ruční pákový stroj – krásný design, horší dostupnost a vyšší cena.

Džezva – ideální pro ty, kteří si rádi vychutnají pravou tureckou kávu. Má dlouhé držátko, díky kterému se s ní dobře manipuluje. Jedná se o velmi starou přípravu kávy. Kávová sedlina (lógr) Vám zůstane na dně, neoddělí se od kávy. Káva je z ní je silná a má netradiční chuť.

Závěrem

Samozřejmě jsem určitě neuvedla vše, už teď mě napadá třeba překapávaná káva. Každopádně je to takové „malé“ shrnutí a přehled pro Vás. Já jen doufám, že jste se dozvěděli něco nového. Je mi jasné, že pro milovníky kávy tohle nic nového nebude, ale třeba se najde někdo, kdo se do toho teprve dostává a článek mu zvětší přehled. Budu ráda, když mi dáte vědět, jak si kávu připravujete vy? Zda využíváte některou z těchto metod nebo si doma děláte čistě turka třeba s mlékem? 🙂 Určitě mi dejte echo! A nezapomeňte kouknout na můj „recept“ na domácí chai latte.

Příspěvek vytvořen 66

2 komentáře u „Příprava kávy doma.

  1. Hodně zajímavý článek! Já si většinou našlehám mléko a do toho si dám kafe z kapslí, protože je to rychlé. Taťka si ale oblíbil Moka konvičku, tak si dělá kafe z ní. Zvažujeme teď koupi pořádného kávovaru, tak jsem zvědavá:D

  2. Parádní článek a bezva informace! Já jsem z Moka konvičky přesedlal na V60. Mám rád kávu s vyšší aciditou ale občas si dopřeju i kávu z Jižní Ameriky a na tu zase opráším Moka konvičku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek